Uw gids bij de overstap naar een kunstgebit

GuidetoGettingDentures_header1

Als men u vertelt dat u een kunstgebit nodig hebt, kan dat een beetje eng klinken, maar het kan uw levenskwaliteit verbeteren. U zult opnieuw zaken kunnen eten die u hebt vermeden. En ze kunnen ervoor zorgen dat u weer op uzelf gaat lijken doordat ze uw gezicht opvullen, net zoals uw natuurlijke tanden dat deden.

Als uw tandarts heeft gesuggereerd dat een kunstgebit voor u de beste optie is, zult u willen weten wat er precies gaat gebeuren. Hier is een kort overzicht van wat u kunt verwachten.
 

Stap 1

Tanden trekken en genezing

Uw tandarts zal de huidige toestand van uw tanden moeten evalueren om de volgende stappen op weg naar een kunstgebit te bepalen. De tijd die uw tandvlees nodig heeft om te genezen kan variëren; het hangt ook af van hoeveel tanden u moet laten trekken.  
 

Stap 2

Tijdelijk kunstgebit of gebit in één dag

Uw tandarts kan voorstellen om een tijdelijk kunstgebit te maken. Als uw tanden getrokken zijn, kan uw tandvlees gevoelig zijn tijdens de genezing. Een tijdelijk kunstgebit, of kunstgebit in één dag, kan worden gedragen terwijl deze genezing plaatsvindt, zonder u nog meer ongemak te bezorgen.
 

Stap 3

Een afdruk van uw mond  

Uw tandarts zal een voorlopige afdruk van uw mond maken om uw nieuwe kunstgebit te creëren. Tijdens volgende bezoeken zullen nog meer, fijnere, afdrukken worden gemaakt. 
 

Stap 4

Tijd om uw nieuwe tanden te kiezen

U wilt natuurlijk dat de tanden van uw nieuwe kunstgebit precies op uw natuurlijke tanden lijken, maar sommige zullen beter bij u passen dan andere. Uw tandarts kan u helpen te beslissen welke tandvormen, maten en kleuren in uw mond passen en er goed uitzien bij u.  

Als er iets was wat u stoorde aan uw natuurlijke tanden, dan kunt u dat wellicht nu veranderen. Het kan nuttig zijn om een familielid of vriend/vriendin mee te brengen om u te helpen beslissen. Zodra u en uw tandarts blij zijn met de look van uw tanden, kan uw nieuwe kunstgebit worden afgewerkt.
 

Stap 5

De eerste passing

Dit is het moment waarop u uw nieuwe kunstgebit voor het eerst in uw mond uitprobeert: u houdt het in tot uw volgende afspraak. Uw tandarts zal aanpassingen doen om ervoor te zorgen dat het goed en comfortabel past. Wellicht zijn bijkomende afspraken nodig om eventuele pijnlijke plekken weg te werken.
 

Stap 6

Regelmatige controles van het kunstgebit

Zodra een kunstgebit deel uitmaakt van uw dagelijkse leven, is het belangrijk om regelmatig uw tandarts op te zoeken. Zo zorgt u ervoor dat uw mondgezondheid zo optimaal mogelijk blijft, en dat u uw kunstgebit zo goed mogelijk benut.