Soorten kunstgebitten

TypesOfDentures_header1

Er zijn twee belangrijke soorten kunstgebitten. We zetten de verschillen hieronder op een rijtje. Uw tandarts zal toelichten welke optie het best past bij uw levensstijl.
 

Volledig kunstgebit, onder- en bovenkunstgebit

Dit wordt aanbevolen als alle natuurlijke tanden in uw bovenste of onderste boog (of beide) moeten worden vervangen.
 

Partieel kunstgebit

Dit wordt aanbevolen als sommige (één of meerdere) natuurlijke tanden moeten worden vervangen. Het helpt ook de uitlijning van uw overblijvende tanden te behouden en zorgt ervoor dat ze niet verschuiven.
 

Kan ik een vast kunstgebit krijgen?

  • Vervangingen voor ontbrekende tanden die chirurgisch worden vastgezet.
  • Uw opties omvatten bruggen, implantaten en kronen.
  • U kunt ook een verwijderbaar kunstgebit overwegen.

Als uw tandarts u in het begin zegt dat u ontbrekende tanden dient te vervangen, zal hij/zij u waarschijnlijk verscheidene opties voorleggen die verschillen in prijs en in moeilijkheidsgraad van de procedure. U kunt deze opties met uw tandarts bespreken voordat u beslist welke optie voor u de beste is.

Vervangende tanden kunnen verwijderbaar zijn, zoals een volledig of partieel kunstgebit, of vast, zoals bruggen of implantaten.

In vergelijking met implantaten en bruggen zijn verwijderbare kunstgebitten relatief goedkoop.
 

Vaste brug

Een brug is een vaste tandprothese die wordt gebruikt om een ontbrekende tand (of verscheidene tanden) te vervangen, door een kunstmatige tand aan weerszijden vast te maken aan aangrenzende tanden door ze te cementeren.
 

Implantaten

Een tandimplantaat is een metalen, wortelachtig hulpmiddel dat wordt gebruikt om restauraties van een enkele tand of een groep tanden te ondersteunen. Ze worden chirurgisch in het bot geplaatst, en zullen na verloop van tijd met het bot fuseren voor een natuurlijke inpassing. Het wortelimplantaat wordt ‘geladen’ met een prothese zoals een kroon of brug. Hoewel sommige implantaten onmiddellijk na de plaatsing kunnen worden geladen, kan dat bij andere pas gebeuren zes maanden na het plaatsen van het implantaat.
 

Implantaatondersteund vast kunstgebit

Een implantaatondersteund vast kunstgebit kan een alternatief zijn. Een brug met vervangende tanden wordt vastgemaakt aan implantaten die chirurgisch in het kaakbeen worden ingevoegd. De brug wordt met schroeven op haar plaats gehouden, maar ze kan nog altijd worden verwijderd indien nodig.
 

Implantaatondersteund verwijderbaar kunstgebit

In dit geval worden implantaten in de kaak gebruikt om een bovengebit aan vast te maken en om dat te ondersteunen. Het bevat speciale bevestigingen ingebed in het acryl die passen op de bevestigingen op de implantaten. Met andere woorden: het kunstgebit is verwijderbaar maar door de implantaten op deze manier in te zetten, worden de houdkracht en stabiliteit van het kunstgebit verbeterd.